Sportvasten

Wat is sportvasten?

Sportvasten is een trainingsmethode waarbij het lichaam in 10 dagen een ‘switch’ maakt van suiker- naar vetverbranding. Dit door een vastenprogramma te combineren met dagelijkse training. Dit put de voorraad opgeslagen glycogeen (suikers) in spieren en lever uit waardoor het lichaam op zoek moet naar een andere primaire bron van energie: vet. Het aanspreken van vetreserves zorgt voor afname van buikvet, een gezonder gewicht, een betere conditie en meer vitaliteit. Door de kuur worden de spieren zo getraind dat ze veel meer energie uit vet kunnen halen. Dit zorgt voor een groter duurvermogen doordat suikers – waarvan een veel kleinere voorraad in het lichaam aanwezig is in de vorm van glycogeen – minder worden aangesproken. Anders gezegd: de tank raakt veel minder snel leeg. 

Wat zijn de effecten van sportvasten?

 • 5,8% reductie van lichaamsgewicht (waarvan 70-90 % vet), mannen / vrouwen
 • 4 cm taille reductie (inwendig buikvet)
 • Beter duurvermogen
 • Meer spiermassa in de weken erna bij juiste opvolging
 • Daling van bloeddruk, van LDL cholesterol en bloedvet
 • Anti-aging effecten en preventie van ziekte
 • Lagere ontstekingsactiviteit
 • Lager risico op hart- en vaatziekten
 • Minder kans op kanker
 • Mentale switch in het brein met minder kans op terugvallen

Hoe gaat dat, zo’n sportvastenkuur?

Voorafgaande aan de Sportvastenkuur wordt een intakegesprek gehouden, een geschiktheidstest (vragenlijst) doorlopen, een conditietest (VO2max) en een 30 minuten fittest (op 75% van de maximale hartfrequentie) afgenomen. Ook neemt de deelnemer bij zichzelf een urinetest af. Dit om na te gaan of een te hoge bloedsuikerspiegel en/of te hoge waarde Vitamine C de start van de kuur blokkeert. Als blijkt dat men (nog) niet klaar is voor de Sportvastenkuur wordt bekeken wat te doen om later alsnog aan de voorwaarden te voldoen. Als alle lichten op groen staan, ontvangt de deelnemer een startpakket en een persoonlijk vasten- en trainingsprotocol met alle aanwijzingen om de kuur te volgen. Het startpakket bevat voedingssupplementen met ondermeer vitamines, anti-oxidanten en vetzuren. Dit ondersteunt de omzettingen, houdt de weerstand op peil en beschermt het lichaam  tegen spierafbraak. Vooruitlopend op het leven na de kuur, wordt een 3-daags voedingsdagboek bijgehouden.

Een sportvastenkuur duurt 10 dagen, onderverdeeld in:

 • 3 afbouwdagen waarin geleidelijk de overstap wordt gemaakt van vast naar vloeibaar voedsel. De inname van supplementen wordt over de dag verdeeld. Er wordt dagelijks onder begeleiding in de praktijk getraind.
 • 3 vastendagen waarin, naast de supplementen, alleen vruchtensappen worden gedronken. Tijdens deze sapdagen, wordt de switch gemaakt van suiker- naar vetverbranding. Om dat vast te kunnen stellen, wordt dagelijks na de training de urine gecontroleerd. 
 • 4 opbouwdagen, gericht op het weer op gang brengen van de spijsvertering met, naast de supplementen, vooral vet- en eiwitrijke voeding. Met uitzondering van opbouwdag 1 wordt in de praktijk getraind.

Was het dat?

Ja en nee. Ja, de kuur waarin de switch is gemaakt, zit erop. Nee, het is nog niet gedaan. Het is nu zaak om de behaalde resultaten te behouden en daarmee te voorkomen dat wordt teruggeswitched naar suikerverbranding. Ter ondersteuning krijgt de deelnemer een persoonlijk voedingsadvies dat gebaseerd is op het voedingsdagboek van voor de kuur. Dat advies komt er altijd op neer de suikervoorraden in de spieren laag te houden en de verbrandingscapaciteit te stimuleren. Daarom is het belangrijk om te blijven sporten in combinatie met een vastenmoment. Dit om het lichaam te prikkelen om vetten aan te spreken in plaats van suikers. Een dergelijke 'minikuur' houdt de spieren in de vetverbrandingsstand. Deelmemers aan de sportvastenkuur krijgen toegang tot een online maaltijdmaker en receptenboek waarmee gezonde maaltijden kunnen worden samengesteld.

Belangstelling?

Er wordt maandelijks in de praktijk een informatie-avond over sportvasten georganiseerd. Dit op een dinsdagavond van 19:00 tot 20:00 uur. Uiteraard kunt u dan ook uw vragen stellen over dit programma. Kijk in de praktijk op de sportvastenposter naar de eerstvolgende datum. Aanmeldingsformulieren zijn verkrijgbaar in de praktijk.